Tämän postauksen myötä aloitan blogissani uuden kategorian, johon kerään käytännön ohjeita leipomiseen, harvoin kakkuohjeiden mukana tulee selostettua tarkasti miten mikäkin osio tehdään. Joten tänne tulee sitten nyt tarkempia ohjeita, jotka auttavat sinua alkuun leipomisessa. Aloitetaan ensiksi täytekakkupohjan valmistuksesta.


(Kuva valio.fi sivustolta.)


Kerään tähän itse hyväksi havaitsemia asioita täytekakun valmistamisesta, sekä listaan hieman asioita joita tulee ottaa huomioon kun täytekakun tekoa alkaa suunnittelemaan.Ensiksihän tulee miettiä, kuinka monelle ihmiselle haluaa kakun tarjota, ja myöskin tuleeko muuta tarjottavaa kakun lisäksi. Olen todennut, että jos tarjottavaa on paljon erinlaista ei myöskään kakkua mene yhtä paljon, verraten tilanteeseen jossa tarjottavana on vain täytekakku.

Itse lasken niin, että jos tarjoilupöydässä on useampi erilainen suolainen/makea tarjottava niin kakun henkilömäärää voi huoletta laskea 5 hlöllä. Näin ei tule tehtyä kakkua yli tarpeiden eikä sitä myöskään tarvitse sitten syödä viikko juhlien jälkeenkin :). Mutta jos muita tarjoiluja ei ole voi pohjan tehdä 5hlöä isommaksi, jottei tarjottava lopu kesken.No miten sitten tietää minkä kokoisen kakkupohjan kannattaa valmistaa, jotta se riittää kaikille?
Itse käytän laskukaavaa joka on helppo ja hyväksi todettu. Eli yhdestä kananmunasta riittää kolmelle henkilölle. Jos juhliisi tulee 12 hlöä niin tee neljän munan kakkupohja. Jos riittävyys mietityttää tee reilusti 1 kananmunan verran isompi taikina mitä henkilömäärä on, aina ylimääräisellä kakulla pärjää, kuin että sitä olisi liian vähän.

1 kananmuna =   3 henkilöä
2 kananmunaa = 6 henkilöä
3 kananmunaa = 9 henkilöä
4 kananmunaa = 12 henkilöä
5 kananmunaa = 15 henkilöä
6 kananmunaa = 18 henkilöä
7 kananmunaa = 21 henkilöä
8 kananmunaa = 24 henkilöä
9 kananmunaa = 27 henkilöä
10 kananmunaa=30 henkilöä


Minkäkokoinen vuoka tulisi olla? 

Sopivan kokoisen vuoan valitseminen on tärkeää, sillä jos valitset kakullesi liian ison vuoan, pohjasta tulee laakea ja pannukakkumainen. Jos taas valitset taikinallesi liian pienen vuoan valuu se paistuessaan ulos vuoasta. (Ja omakohtainen kokemus tuosta liian pienestä vuoasta on se, että kun taikina valuu ulos vuoastaan se muuttaa samalla makuaan ja koostumustaan. Lopputuloksesta tulee sokerinen hieman karamellisoitunut, ei se pilalle mene mutta tällöin pohja on hankalampi käsitellä, se murenee käsiin eikä lopputulos ole kaunis.)

Vuoan koon määrää kananmunien määrä elikkäs. 

1 kananmuna   = 12cm vuoka
2 kananmunaa = 15cm vuoka
3 kananmunaa = 18cm vuoka (/20cm vuoka)
4 kananmunaa = 22cm vuoka (/24cm vuoka)
5 kananmunaa = 24cm vuoka
6 kananmunaa = 24cm vuoka (/26cm vuoka)
7 kananmunaa = 26cm vuoka
8 kananmunaa = 26cm vuoka (/28cm vuoka)
9 kananmunaa =28cm
10 kananmunaa=28cm vuoka (/30cm vuoka)
12 kananmunaa=30cm vuoka (/32cm vuoka)

Yleensä taikina tehdään parillisesta kananmuna määrästä. Yleisimpiä taikina kokoja on 4 munan, 6 munan tai 8 munan kakkupohja.


Voit valita vuoaksi normaalin kiinteän kakkupohja vuoan tai irtopohjavuoan, jonka reunus irtoaa kun lukon avaa. Itse käytän molempia. Lisäksi kakkuvuokia on erinmuotoisia valmiita kuvio vuokia tai vastaavasti eri materiaalista, silikonisia tai teflonisia tai alumiinisia. Minulla on kiinteä kakkuvuoka silikoninen ja irtopohjavuoat ovat teflonisia. Kuinka valmistan kakkupohjan ? 

Ensimmäiseksi laita uuni lämpenemään. +175 asteeseen. Sulata hieman rasvaa (itse käytän voita) ja voitele kakkupohja hyvin. Jos käytät irtopohjavuokaa laita ennen voitelua pohjalle leivinpaperia niin että irrotat reunan vuoasta laitat leivinpaperin pohjaosan päälle ja painat reunaosan pohjaosaan kiinni niin että leivinpaperi jää reunan ja pohjan väliin kiinni. Ulostulevan leivinpaperin voit repiä iri tai jättää paikoilleen. 
Kun olet voidellut vuoan seuraavaksi jauhota se. Jauhottamisessa voit käyttää korppujauhoja, mannaryynejä, tai vaikka kookoshiutaleita. Korppujauho on kuitenkin se tavallisimmin käytetty jauho. Tietenkään vuokaa ei ole pakko jauhottaa millään, mutta hyvä jauhotus varmistaa sen, että kakkupohja ei varmasti jämähdä kiinni vuokaan.

Kun uuni on lämpeämässä ja vuoka voideltu on taikinan teon vuoro.

Kakkupohja ohjeita on erinlaisia. Itse käytän hyväksi havaitsemaani kakkupohja ohjetta jossa otetaan kolme samankokoista lasia. Ensimmäiseen lasiin rikotaan tarvittava kananmuna määrä. Seuraavaan lasiin kaadetaan hienosokeri jota kaadetaan yhtäpaljon kuin mitä ensimmäisessä lasissa on kananmunia ja kolmanteen lasiin kaadetaan vehnäjauho ja jauhoja kaadetaan myös sama määrä mitä on kananmunia ja sokeria. Lisäksi lisään vehnäjauhojen sekaan 1tl leivinjauhetta. Se ei ole pakollinen, kakku onnistuu ilman leivinjauhettakin, mutta leivinjauheen lisäämällä kakkupohjan kuohkeus on taattu. Tämä ohje on helppo koska siinä ei tarvitse muistaa desimääriä ja teelusikallisia, eikä tarvitse kikkailla muutenkaan. 
Huoneenlämpöiset kananmunat ja hienosokeri vatkataan valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Kun vaahtoon jää vispilän jälki vähäksi aikaa on vaahto sopivan kuohkeaa. Kananmunasokeri vaahtoon lisätään vehnä- ja leivinjauheseos siivilän läpi. Nostele taikina varovaisesti sekaisin. Älä vatkaa enää sillä taikinasta katoaa hyvin äkkiä ilmakuplat ja lopputuloksesta tulee sitkeä kakkupohja eikä kuohkea niinkuin pitäisi.  


Jos et halua kokeilla yllä olevaa ohjetta tässä myös ohjeet 3 munan ja 4 munan kakkupohjille. Niitä suurentamalla saa sitten isommille taikinoille ohjeen.

3 munan kakkupohja:

3 kananmunaa
1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
½dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta

4 munan kakkupohja: 

4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi paksuksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla.

Paista kakku pohja 175 asteessa n. 30-35 minuuttia kakun koosta riippuen.Paistamisajat riippuvat ihan käytetystä uunista. Joten ilmoittamani paistoajat ovat noin aikoja, ja kakkupohjaa kannattaa tarkkailla.

2 kananmunaa sisältävän kakun paistoaika on noin 20-25 minuuttia.
4 kananmunaa sisältävän kakun paistoaika on noin 30-35 minuuttia.
6 kananmunaa sisältävän kakun paistoaika on noin 40-45 minuuttia.
8 kananmunaa sisältävän kakun paistoiaika on noin 50-55 minuuttia. 

Muistathan että kakkupohjan ollessa uunissa ei sen lähistöllä saisi tömistyttää laatikoita kiinni, tai uunin luukkua aukoa tahattoman paljon. Itse laitan kakun uuniin ja annan sen olla siellä yli puolet vaaditusta ajasta ennen kuin kurkkuun ensimmäisen kerran, mutta silloinkin avaan uunia vain sen verran että näen kakusta vilauksen. Jos uuni on tehokas ja kakun pinta näyttää tummuvan liikaa, eikä kakkupohja ole vielä tarpeeksi paistunut avaa uunin luukku varoen ja laita kakkupohjan päälle leivinpaperi, joka estää pinnan tummumisen liikaa. Voit myös ihan viimeisillä minuuteilla (viim. 10 min) laskea uunin lämpötilaa hieman.

Kakun kypsyyden voit selvittää painamalla hammastikun tai muun pienen puutikun keskelle kakkua, ja nostamalla tikun pois, jos tikkuun ei ole jäänyt taikinaa on kakkupohja valmis. Jos tikun mukana tulee taikinaa on kakkupohja vielä raaka ja jatka kypsentämistä. Kypsä kakku irtoaa hieman reunoista, joten sekin on yksi merkki.

Nosta kypsä kakkupohja uunista ja anna sen jäähtyä vuoassaan. Jos kumoat kakun kuumana se lätsähtää ja siitä häviää kuohkeus. Kun kakku on jäähtynyt voit käydä kakkupaletilla tai voiveitsellä kakun reunat vuoasta läpi ja kumoa sitten kakku ja irrota vuoka.

Voit pakastaa kakkupohjan ja käyttää sen myöhemmin, voit myös täyttää kakkupohjan valmiiksi ja pakastaa sen täytettynä. 

Vinkkinä sanoisin että tee kakkupohja päivää ennen kuin täytät sen, ja leikkaa se vasta ennen kuin täytät sen, kunnolla jäähtynyt kakkupohja on helpompi käsiteltävä kuin vasta uunista otettu ja paistettu. 

Ja näin ollaan saatu kakkupohja valmiiksi :).

Jos sinulla on joitain aihevinkkiä postauksia varten niitä otetaan vastaan, jätä vain kommenttilaatikkoon kommenttia :) .