Kun kakkupohja on valmis seuraa kakkupohjan täyttäminen. Tässä postauksessa esittelen vinkkejä täytekakun täyttämiseen.

Leikkaa kakku pitkällä sahateräisellä veitsellä kolmeen tai neljään osaan. Kakun tulee olla hyvin jäähtynyt mieluiten edellisenä päivänä tehty jotta leikkaaminen olisi helppoa ja siistiä.

Kun kakku on leikattu laita pohjapala tarjoiluvadille valmiiksi. Kakku on helppo koota valmiiksi tarjoilualustalle jottei kakkua tarvitse liikutella enää täytön jälkeen mihinkään.
Toinen vaihtoehto on että täytät kakun irtopohjavuokaan jolloin laitat kansilevyn pohjimmaiseksi jotta saat koristeluvaiheessa kääntää kakun lautaselle oikeinpäin. Tätä konstia on hyvä käyttää kun täytät kakun hyytyvillä täytteillä.Kakun kostutus:

Kun kakku on leikattu ja pohja levy on asetettu tarjoilualustalleen, on seuraavaksi vuorossa kakun kostutus. Kostutukseen voi käyttää melkein mitä vain makeutettuja nesteitä.

Esimerkkejä kostutusliemestä :

Tomusokerilla maustettu maito
Erinmakuiset limsat, erityisesti sprite tai jaffat
Normaali sekamehu (vettä + mehutiivistettä)

Kostutukseen kannattaa kuitenkin miettiä että sopiiko se täytteen makuun. Jos täyte on todella makeaa kannattaa pohja kostuttaa vähemmän makealla nesteellä, esimerkiksi maidolla. Jolloin lopputuloksesta ei tule äklömakeaa.

Nosta pohjat kuivana ja kostuta ne vasta ennen täytteen lisäämistä. Tasaisimmin saat nesteen levitettyä pullasudilla jolloin varmistetaan myös se ettei pohjasta tule liian kosteaa. Kokeile käsituntumalla jotta kosteutta on koko kakkupohja levyn pinnalla, muista myös kostuttaa reunat, jotka yleensä tarvitsevat hieman enemmän kosteutta kuin keskiosa. Ota kostutuksessa huomioon myös käytettävä täyte. Jos täyte on ns. "vetistä" tai kosteaa niin silloin kostuta niukasti. Kannattaakin huolehtia ettei täyte ole liian kosteaa, sillä muuten kakku painuu kasaan.

Kun alimmainen kakkupohja on nostettu tarjoiluvadille ja se on kostutettu levitä pohjan päälle haluamasi täyte. Jos täytteeksi tulee monta eri makua mieti mikä on kostein ja mikä ns. painavin täytteistä ja laita raskain niistä alimmaiseksi. Esimerkiksi jos käytät täytteenä mansikkahilloa, banaania ja kermavaahtoa laita alimmaiseksi mansikkahillo, sen jälkeen banaaniviipaleet/banaanisurvos ja päälimmäiseksi kermavaahto. Hillot kannattaa aina laittaa pohjan päälle suoraan, sillä ne ovat huomattavasti helpommat levittää suoraan pohjan päälle. Levitä täyte niin että reunoille jää noin sentti täytteetöntä aluetta. Nosta päälle seuraava kakkulevy. Kostuta tämä ja levitä täyte edellä esitetyllä tavalla. Jatka näin kunnes viimeinen kakkulevy on jäljellä. Nosta päälimmäinen kakkupohja ja kostuta se. Kaikki eivät päälimmäistä levyä kostuta, se riippuu siitä millä aiot päällytteen koristella. Jos käytät koristelussa esimerkiksi kinuskia ei kannata päälilevyä kostuttaa, jottei kinuski valu pohjan sisälle. Mutta jos käytät koristelussa kermaa tai massoja esim. marsipaani voi pohjan huoletta kostuttaa.

Kokoamisen jälkeen painele kakku reunoilta tasaiseksi joko kakkupaletilla tai leveällä veitsellä. Laita kakun päälle leivinpaperi tai kelmua ja aseta kakun päälle hetkeksi laakea paino esim. muovinen leikkuulauta, jotta saat tasaisemman lopputuloksen. Paina hellästi kakkua painon avulla jotta saat kakusta tiiviin ja helposti leikattavan. Kun kakkua painetaan myös täytteet liikkuvat reunoja kohden ja täyttävät täytteettömät alueet, kuitenkaan ilman että pursuavat kakusta ulos. (Tätä ei tehdä jos täyte on hyydytetty, silloin täyte levitetään reunoille asti.)

Jos haluat kakustasi korkean ja "näyttävän" käytä täytteenä hyydytettyjä massoja, niillä saat kakkuun korkeutta.  

Kakku kannattaa täyttää valmiiksi päivää ennen juhlia, jotta kakku saa vuorokauden vetäytyä jääkaapissa, ja sen maut tasoittuvat sekä kakku kerkeää kostua kunnolla.Tässä muutama esimerkki hyvistä täytekakun täytteistä ja niihin sopivista kostukkeista.

Valkosuklaavaahto:
(Kakun kostutukseksi sopii maito, joka on maustettu aidolla vaniljalla tai vaniliasokerilla.)

3dl kuohukermaa
200g ranskankermaa
150g rahkaa / vaniljarahkaa 
100g valkoista suklaata
2tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä

Laita liivatteet pehmenemään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään ranskankerma ja rahka. Sulata valkoinen suklaa vesihauteessa. Lisää sulanut suklaa ja vaniljasokeri ranskankermarahkaseokseen. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kuumassa vesitilkassa. Lisää liivatteet ohuena nauhana ranskankermarahka seokseen, kokoajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi kermavaahto varovaisesti nostellen. 

Kokoa kakku irtopohjavuokaa apuna käyttäen, ja nosta jääkaappiin hyytymään. Jos haluat voit levittää ennen täytteen laittoa pohjan päälle hieman hilloa. 

Mangotäyte:
(Kakun kostutukseen sopii esimerkiksi keltainen Jaffa, Sprite tai säilykepersikan sokeriliemi)

2dl kuohu/vispikermaa
2rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria oman maun mukaan
1prk semperin mangososetta
½ levyä Pandan valkoista suklaata
2 säilykepersikkaa pilkottuna
 
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi mausta se vaniljakreemijauheella sekä tomusokerilla. Lisää sekaan mangosose sekä pilkotut persikat ja sekoita täyte. Lisää viimeiseksi sulanut suklaa varovaisesti nostellen. Annostele täyte kakun väliin.
Halutessasi voit pilkkoa ja muussata pohjan päälle säilykepersikkaa tuomaan kosteutta ja lisää sen päälle tämä täyte.

Mansikkatäyte:
(Kakun kostutukseen mansikkamehua tai maitoa)

1 dl vispikermaa
2-3 rkl tomusokeria (voit käyttää myös mansikkatomusokeria jolloin täyte saa hennon vaaleanpunaisen sävyn.)
1dl mansikkajogurttia
1 levy Maraboun polkadot-suklaata rouhittuna
½ annosta vaniljakiisseliä

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää kerman sekaan tomusokeri ja puolet valmiista vaniljakiisselistä, mansikkajogurtti ja rouhittu suklaa. Anna täyte hyytyy hetken jääkaapissa.

Vaniljakiisselin valmistus: Dr oetkerin vaniljavanukas ainekset (pussi) , valmista pussin ohjeen mukaan.

Tähän täytteeseen kaveriksi sopii banaani ja mansikkahillo. Kostuta pohja levitä mansikkahillo ja banaaniviipaleet. Laita ensimmäiseen väliin puolikas valmista vaniljakiisseliä, ja toiseen kerrokseen laita mansikkahillo, banaaniviipaleet sekä mansikkatäyte.

Ja näin saatiin kakku täytettyä :)