Tämä on kokeilun arvoinen leivosresepti kaikille meille jotka tykkäämme makeasta ja rakastamme suklaata. Meitä taitaakin olla enemmistö vai =)?

Tämä resepti on iänvanha ja löytyy minun ensimmäisestä reseptivihkosesta.

1942433.jpg

...Leivosta voisi kuvailla seuraavilla sanoilla: Marenkisen leivoksen pinta rapisee ja lohkeilee ihanasti, kun upotat hampaasi sen suklaiseen sisimpään..

Annoksesta tulee noin 20 palaa (tulee enemmänkin, jos ei leikkaa niin isoja palasia, kuin kuvassa on. Ihan hyvin riittää kun leikkaa hieman tulitikkuaskia isompia paloja, ovat niin makeita, ettei välttämättä saata ihan valtavan isoa palasta syödä, varsinkaan tällä suklaa määrällä mitä minä laitoin.)

 

JÄÄLAUTTALEIVOKSET

POHJA:

200g voita

1dl sokeria

1dl fariinisokeria

3 munan keltuaista

4dl vehnäjauhoja

1 rkl kermaa, punssia, vettä, rommia, tms. (itse lorautin ruokalusikallisen vaniljakastiketta)

1tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

2tl vanilliinisokeria

TAIKINAN PÄÄLLE :

1 levy eli n.170g suklaata (suklaata saa laittaa reilusti, itse laitoin 250g)

MARENKI:

3 munanvalkuaista

2dl sokeria

 

  • Erota keltuaiset valkuaisista. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  • Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää mukaan keltuaiset yksitellen, vaahtoa vatkaten.

1942435.jpg

       Kuvassa valmis taikina, taikinasta tulee piparitaikinan oloinen.

  • Lisää joukkoon neste ja kuiva-aineseos, sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhoisin sormin pellille leivinpaperin päälle, lähes pellin kokoiseksi levyksi.
  • Hienonna tai lohko suklaa ja levitä se taikina levyn päälle. Painele suklaata hieman taikinaan.

 1942437.jpg

Kuvassa taikina levitettynä pellille ja suklaat aseteltuna ja paineltuna taikinaan. Kuten kuvasta huomaa käytin valkoista sekä maitosuklaata, suklaapalat saavat olla ihan paloina.

  • Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri vaahtoon vähitellen, koko ajan marenkia vatkaten. (Muista kun marenkia alat valmistamaan täytyy taikinakulho ja vispilä olla todella puhtaat ja kuivat, jotta marenki onnistuisi. Myöskään valkuaisten seassa ei saa olla yhtään keltuaista, muuten marenki ei onnistu)
  • Levitä marenkiseos suklaan päälle, ja pane pelti 175 asteeseen n. 30 minuutiksi.

1942438.jpg

  • Anna jäähtyä. Leikkaa halutun kokoisiksi.