Leivoin tässä yksi päivä torttuja, joita vein sitten eilen myös äitille ja isälle, kiitokseksi sunnuntaisesta. En ole itse koskaan perustanut torttujen päälle, ennemmin olen jättänyt lautaselle kuin syönyt, mutta näköjään mitä aikusemmaksi tulee sitä enemmän kaikki menee :)) eli nyt kyllä sitten saatan syödä näitäkin. Ja tässä tulee hyvä ohje torttujen taikinalle.

1943133.jpg

Käytä voitaikinaan joko voita tai margariinia.
Voi antaa taikinaan hyvän maun, mutta leivontamargariini on helpompaa käsitellä.
Sekoita taikinaa vain sen verran että neste ja rasva sitoutuvat jauhoihin.
Älä vaivaa turhaan, jottei sitkoa muodostuisi liikaa.
Anna taikinan levähtää viileässä ennen leivontaa.
Pari kaavilointikertaa antaa taikinalle hiukan lehtevyyttä.

SEKOITETTU VOITAIKINA

Aika: n. 1 tunti

250 g leivontamargariinia tai voita

4 dl vehnäjauhoja

n. 1 1/2 dl vettä

Mittaa jauhot keoksi työpöydälle ja hakkaa margariini tai voi veitsellä jauhojen joukkoon murumaiseksi.
Tee syvennys muruseokseen ja kaada siihen kylmä vesi.
Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja nosta kylmään kovettumaan.
tai mittaa jauhot ja margariini kulhoon ja nypi sormin murumaiseksi.
Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja nosta taikina kovettumaan.
Jos haluat taikinaan lehikäisyyttä, kaaviloi se 2 - 3 kertaan taittaen.
Voitele leivonnaiset munalla ja paista 225 - 250 asteessa 15 - 20 min.

Säilyvyys:
Voitaikinaleivonnaiset säilyvät viileässä 1 - 2 viikkoa ja pakastimessa 2 - 3 kk.
Sekoitetusta voitaikinasta valmistetut tortut voi pakastaa paistamattomina tai paistettuina,
koska ne eivät sitkisty pakastimessa.
Sen sijaan kaaviloidusta voitaikinasta valmistetut on parasta pakastaa paistamattomina.