Minulta kysytään paljon liivatteen käytöstä leivonnassa, ja yleensä se koetaan hyvinkin hankalaksi käyttää, ja onhan se totta, hätäilemällä lopputulos voi muistuttaa ihan jotain muuta kuin tasaista hyydykekakkua, vaan täyte on joko liivateklönttejä täynnä tai vastaavasti liivate on muuttunut hämähäkin seittimäiseksi, jolloin kakku on syömiskelvoton. Useammat ovat sanoneetkin, kuinka mukava olisi jos voisi tehdä kotona juusto/hyydykekakkuja, mutta kun se liivate...eikö sitä voisi korvata jollakin?!? .. niille asian kanssa kamppaleville tässä pientä postausta liivatteesta ja liivatteen käytöstä :).

Liivate on todella helppo käyttöinen, se sopii hyydyttämään kakkuja tai täytteitä,sitä voi myös käyttää jälkiruokiin tai kakkujen pinnan kiilteeseen. Se on oikein käytettynä väritöntä, mautonta ja hajutonta.

Jos tarvitset liivatetta hyydyttämään täytekakun täytettä liivatteita käytetään yleensä silloin 2-3 kappaletta. Jos haluat valmistaa jälkiruoaksi lusikoitavaa hyydykettä lisää liivatelehtien määrä 5-6 kappaleeseen. Veitsellä leikattava hyydyke valmistuu vastaavasti 8-9 kappaleella liivatelehteä.

Tarvittava liivatelehti määrä on yleensä ilmoitettu reseptissä, ja sitä kannattaa noudattaa. Normaalisti itse jos teen juusto/hyydykekakkuja on käyttämäni liivatelehden määrä 5-6 kappaletta.

Täytettä valittaessa kannattaa tietää että hedelmät jotka sisältävät paljon entsyymejä heikentävät tai vastaavasti saattavat estää kokonaan liivatteen hyytymisen. Tällaisia hedelmiä ovat mm. kiivi, papaija, tuore ananas... jopa säilykeananas saattaa reagoida liivatteen kanssa näin.

Liivatteen käyttö on todella vaivatonta, kulhoon lasketaan kylmää vettä, ja kylmään veteen asetetaan valitsemansa määrä liivatelehtiä. Kun liivatelehdet ovat täysin pehmentyneet voit lämmittää nesteen valmiiksi.
Neste voi olla melkein mitä vain, yleensä se kuitenkin on mehua tai vettä. Resepteissä nesteen määrä yleisesti on merkitty ruokalusikoissa, koska tarvittava nesteen määrä ei ole kovinkaan suuri. Joskus resepteissä on merkitty nesteen määrä = tilkka nestettä/tilkka vettä. Tällöin puhutaan yleensä 1-2 rkl .

Pehmeät liivatelehdet nostetaan liotusvedestä ja puristellaan todella kuivaksi. Liivatteet tipautetaan kuumaan nesteeseen. Neste voidaan kuumentaa kuumaksi joko mikrossa tai kattilassa. Muista kuitenkin ottaa kattila pois kuumalta liedeltä ennen kuin lisäät liivatteet nesteeseen, koska tarkoitus ei ole enää kuumentaa liivatteita, vaan tarkoitus on että ne sulavat nesteeseen.

Jos kuitenkin käy niin että liivatteet eivät sula nesteeseen kokonaan voit siirtää kattilan vähäksi aikaa takaisin kuumennetulle liedelle , ja tällätavoin avittaa liivatteen sulamista. Muista kuitenkin ettet kiehuta liivateseosta kiehuvaksi sillä silloin liivatteista katoaa hyytymiskyky.

Kun liivatteet ovat sulaneet kokonaan, anna liivateseoksen jäähtyä hieman. Itse kokeilen sormella liivateseosta, ja kun seos on melkein kädenlämpöistä, ehkä paria astetta kuumempaa on seos tarpeeksi jäähtynyt.

Laita täytekulho sellaiseen paikkaan jossa se pysyy itsekseen paikoillaan, esimerkiksi kiinni takaisin yleiskoneeseen. Näin saat molemmat kädet käyttöösi seuraavassa vaiheessa. Itse sekoitan yleensä liivateseoksen täytteeseen käsin, sillä silloin tunnet parhaiten mikä kohta kaipaa sekoittamista, toinen vaihtoehto on suuri puukauha. Sekoita täytettä koko ajan samalla kun kaadat pienen pienenä ja ohuena norona liivatetta täytteen joukkoon. Täytettä sekoittamalla saat varmistettua liivatteen sekoittumisen koko täytteeseen ja estettyä liivatteen kokkaroitumisen.

Kakun täytteen ollessa kyseessä täyte saa hyytyä vatkauskulhossa noin tunnin verran ennenkuin se lisätään kakun väliin, hyytymistä kannattaa kuitenkin seurata todella tiuhaan jottei täyte kerkeä hyytyä kulhoon :). Helpoin vaihtoehto kakun täyttämisessä kuitenkin on käyttää irtopohja vuokaa jolloin asetat ensiksi kakkulevyn pohjimmaiseksi sitten täytettä, taas kakkupohja levy, täytettä sekä kansi levyn. Jolloin kokoat kakun irtopohjavuokaan, ja näin saat kakusta sileä reunaisen ja näyttävän.

Kun on kyseessä hyydyke/juustokakku laita irtopohjavuoan pohjalle joko sokerikakkulevy tai keksivoimuruseos. Keksivoimuruseos tulee jäähdyttää jääkaapissa ennen täytteen lisäämistä jottei keksinmurut eivät sekoitu täytteeseen. Lisää hyydyketäyte pohjan päälle ja nosta se jääkaappiin ja anna hyytyä. Jos kakkuun tulee useampi täyte, anna kakulle ja täytteelle aikaa hyytyä kerrosten välillä aina n. ½tuntia jolloin hyydykekerrokset eivät sekoitu keskenään. Tämä tulee myös muistaa jos haluat hyydykekakun päälle esim. marjakiilteen. Hyydytä täyte ensiksi todella hyvin, ennenkuin lisäät kiilteen, tällöin täytteet eivät sekoitu keskenään eikä kiille muutu mattaiseksi .


Liivatteita myydään liivatelehtinä ja liivatejauheena. Itse olen joskus kerran kaksi kokeillut käyttää liivatejauhetta, enkä pidä siitä yhtään, se on todella epävarma tuote. Liivatelehdillä saa lopputuloksen varmemmin onnistumaan.